fredag 21. november 2008

NYTTEPROGRAMMER

File Manager:
Dette er et nytteprogram som lar deg organisere filer som er lagret på maskinen i et grafisk brukergrensesnitt. Programmet ligger i Min Datamaskin. Det første man ser når man åpner det, er en oversikt over alle disker og komponenter som finnes på datamaskinen. Hvis man f.eks. velger å åpne c-disken, får man opp en trestruktur, med en oversikt over alle mappene og filene som finnes lagret på denne disken. Her kan man ordne, omorganisere, kopiere og slette filer og mapper som man selv ønsker. En ting som er viktig å huske på når man driver å rydder manuelt på diskene, er å passe på så man ikke sletter noe som man ikke burde, da det også er systemfiler som ligger laget her. Risikoen for at hele maskinen da ”krasjer” er derfor stor, hvis man sletter filer og mapper helt ukritisk. Det finnes heldigvis løsninger for å få gjenopprettet datamaskinen hvis en skulle være så uheldig. Problemet kan ofte være at man mister filer, bilder o.l. som man ikke har tatt back-up av, og det er slett ikke moro. Ellers er det viktig at man er strukturert når man utfører dette arbeidet. Tenk logisk, og lag en struktur som gjør at det er lett å finne igjen filer og mapper når du trenger dem. Det er selvsagt ekstra viktig når man sitter i nettverk og lagrer på en felles server. Da kan det være andre som skal med letthet finne igjen det du lagrer. Men skulle du eller andre streve med å finne noe som er lagret, er det bortkastet bruk av tid og ressurser å sitte lenge å lete igjennom haugevis med mapper og filer. Da er det best å ta i bruk en funksjon som kalles Søk. Det som da er viktig er å vite navnet, eller deler av navnet på fila eller mappa du leter etter. Datamaskinen vil da gå gjennom alle filene på den disken du ønsker å lete på, og finner den fort for deg.

Systemoppdatering:
Systemoppdatering er et nytteprogram som er laget p.g.a. at produsentene av programvare trenger en mulighet til å kunne endre på feil og mangler, eller legge til nye funksjoner, ved sine program, etter at de er solgt evt. gitt (shareware) til kunden. Windows har et oppdateringssystem som er ”service-called”.
D.v.s. at oppdateringsprogrammet selv tar kontakt med en server over nett og sammenligner versjonsnummeret av et program på operativsystemet ditt med andre versjoner som finnes på nettet. Hvis der finnes en nyere versjon, laster oppdateringsprogrammet ned filene og erstatter de delene av programmet som trenger oppdatering. I Windows kjøres dette programmet i bakgrunnen, mens du arbeider med andre ting. Du kan avgjøre selv om programmet skal gjøre dette helt automatisk, eller du kan via internett aksessere en nettside som lar deg kjøre et søk etter de oppdateringer som trenges, og deretter selv avgjøre hvilke oppdateringer du ønsker å installere.

USABILITY

Usability , eller brukskvalitet, som er det norske uttrykket, er veldig viktig å tenke på når man oppretter et nytt nettsted. I hvert fall hvis man ønsker å nå fram til flest mulig potensielle brukere.
Brukskvalitet, eller brukervennlighet, som jeg foretrekker å kalle det, går ut på å gjøre det enklest mulig for nettbrukeren, både og finne fram til, og til deretter å navigere inne på nettstedet. Og det er flere ting man kan gjøre for å oppnå akkurat det.
Her følger noen viktige punkt som jeg mener vil føre til at ditt nettsted vil få en god og akseptabel brukervennlighet. Har satt opp punktene i en prioritert rekkefølge etter hva jeg mener er viktigst:
1. Gjøre det enklest mulig for brukeren å finne fram til ditt nettsted, ved f.eks. å bruke gode søkemotorer og søkeord.
2. Gjøre det enkelt og oversiktlig å finne fram inne på selve nettstedet.
3. Ta hensyn til at brukerne har forskjellig maskinvare, ved å tilrettelegge for flest mulig variasjoner. Eks. kan være å tilpasse nettstedet ditt slik at det kan brukes på flere plattformer, eller at forskjellige skjermstørrelser ikke er til noen hindring.
4. Passe på at alle skal ha lik mulighet til å bruke siden, uavhengig av språk, funksjonsevne o.l.
5. Sist, men ikke minst også viktig å tenke på, er at designet på siden bør appellere til folk flest. Det bør ikke være ubehagelig eller avstøtende å være inne å navigere på nettstedet.
Hvis du nå har tatt dette med brukervennlighet alvorlig, og mener du har utført disse punktene, men sitter nå og lurer på om du har oppnådd noe, kan det være lurt å kjøre en enkel brukertest. Start gjerne med å gjennomføre en slik test også før du gjennomfører tiltakene ovenfor. Sammenlign testresultatene du oppnår før og etter. Jeg kan garantere at du vil se at det var vel verdt sin innsats å ta dette seriøst, og være glad for at du i hvert fall valgte og prioriterte usability.
LYKKE TIL!

fredag 26. september 2008

Beskrivelse av min pc og min drømmelap-top

Det jeg har nå er en Acer Aspire L5100 stasjonær PC. Den inneholder følgende maskinvare:
2 GB RAM / 320 GB harddisk / AMD Athlon 64x2 4400 prosessor. Den er liten og kompakt, og jeg er veldig fornøyd med denne til hjemmebruk. Har også blekkskriver m/scanner og kopieringsmulighet, en nyere Canon Pixma. Min internett-tilkobling er mobilt bredbånd kalt turbo 3G.

Til tross for at jeg er fornøyd med maskinvaren jeg har hjemme, ønsker jeg meg en liten lap-top.
Det ville forenklet min skolehverdag, på skolen og hjemme. Øverst på ønskelista min står en Acer Aspire One A150 med 9" skjerm. Prosessoren er Intel Atom N270 på 1,6 GHz. RAM er på 1 GB. Den er liten og hendig, og lett å ta med seg i ranselen.

Tar gjerne imot innspill fra de andre i klassen om hva de mener om denne.

mandag 22. september 2008

Generelt om det første gruppearbeid

Etter hvert som vi er blitt bedre kjent, fungerer gruppa, som består av meg, John og Jørn, veldig bra. Vi har underveis utviklet forskjellige roller i gruppa. Og jeg synes at vi samarbeider veldig godt sammen. Arbeidet med å få denne første oppgaven ferdig ble fordelt etter hva vi mente den enkelte av oss ville mestre best.

Alt i alt synes jeg at vi har utført oppgaven kjempebra, uansett hva tilbakemeldingen fra faglæreren blir. Ting å ta med seg, og forbedre til neste gruppearbeid, er først og fremst, tidsbruken. Sjeldne gruppemøter, og skippertak i den siste uka, skal vi prøve å unngå for framtiden. Det som var positivt, var at alle møtte opp på de avtalte tidspunkt, og vi jobbet alle hjemme i tillegg.

Har lært mye av dette gruppearbeidet, og jeg gleder meg til neste oppgave, hvor vi vil ha et helt annet utgangspunkt fra begynnelsen av.

tirsdag 16. september 2008

Gruppearbeid

Gruppearbeid er å arbeide i team, og jeg har vel egentlig vært med på gruppearbeid
helt siden barneskolen.

Det viktigste gruppearbeidet som jeg har deltatt i, hittil, er et større prosjektarbeid
på jobb, hvor vi fikk innført nytt lønnssystem og regnskapssystem.
Nyttige erfaringer derfra var først og fremst, lære å samarbeide, klare å benytte seg
av ressursene innad i gruppa, og at alle gjør det arbeidet som man er blitt enige om.

Disse erfaringene som jeg har gjort, vil jeg prøve å videreføre til gruppearbeidet som
jeg nå deltar i på skolen. Det er ikke tvil om at utfordringene står i kø, og jeg synes at
vi gjør så godt vi kan for å løse de. Største utfordringen hittil har vært å finne tid til å
møtes. Men vi får gjøre så godt vi kan, og stå på, slik at vi blir ferdige innen fristen....

Sonja Svendsen

onsdag 10. september 2008

Hands-on uka

Dette viste seg å bli en interessant uke.

Vi fikk en innføring i Html, som er koding på internett.
Dette virket veldig spennende, og jeg gleder meg til å lære mer
om dette.
Var også innom kritikk av kilder, hvor vi studerte et par hjemmesider,
og lærte å bli mer kritisk til disse; linkene, objektivitet o.s.v.

Ellers gjennomgikk vi noe av modulene fra datakortet. Dette viste seg
og bli litt for enkelt for de fleste av oss. Derfor ble det bestemt at vi ikke
skulle gjennomgå Word, Excel og Powerpoint på torsdagen.

Vi ble også oppdelt i grupper, og startet arbeidet med den obligatoriske
oppgaven: Lage en hjemmeside på skolens intranett over en fiktiv databedrift.
Dette virker som en ganske omfattende oppgave, og det blir spennende å se
hvordan vår gruppe vil klare denne oppgaven. Håper vi blir ferdige innen
fristen som er 19.9
Lykke til, til alle gruppene med dette arbeidet.

Sonja Svendsen

tirsdag 26. august 2008

Skolestart

Heisan!

Det ble visst en litt tøff og noe uventet skolestart for meg...

Min første blogg noensinne var ikke å finne noe sted, så lagringsrutinene mine må visst ha sviktet et sted.

Uansett, kort sagt, handlet den om mitt møte med skolen og klassen.

Eneste jente, hjelp...! Hva er det jeg har gitt meg ut på??
Og som ikke det var nok, eneste røyker i klassen også... Litt ensomt på hjørnet, men veldig bra at røyking er "ut" da, sånn helsemessig sett, og jeg er glad for deres skyld at dere har så god helse. Ikke begynn å røyk, det er sinnsykt vanskelig bare å klare å motivere seg bare til å tenke på å slutte..
Men, bare så det er sagt, jeg er ikke motivert for noe "stomp røyken" aksjon fra dere flinke ikke-røykere.

Men, men, dette skal nok bli et interessant og givende år, og for meg, og forhåpentligvis også for dere, er god humor i klassen utrolig viktig for trivselen. Er dere ikke enige i det?

Dessuten virker hele klassen som en hyggelig gjeng, som jeg gleder meg til å samarbeide med dere det neste året..
Tar ett år om gangen, men planen er vel 3 år med IT for de fleste av oss.

Sonja Svendsen